Predstavljena zbirka pjesama Vreme pasuje

Prva zbirka pjesama autorice Rosarije Matovinović - Vreme pasuje (Moj Cres i ja) predstavljena je danas u Cresu. U prepunoj dvorani u Zajednici Talijana knjigu su prezentirali Marija Rogić bivša predsjednica udruge umirovljenika Cresa te suurednica s Maricom Zrilić. Zamjenica župana Marina Medarić koja je i sama sudjelovala u projektu te prof.dr. Juraj Sepčić. Skupu se obratio i gradonačelnik Kristijan Jurjako.

Uz govornike koji su isticali čuvanje dijalekta, kao i slika iz bliže prošlosti prisutne je ponesla i pjesma klape Teha pa je i publika zapjevala tijekom čitanja nekih od pjesama evocirajući uspomene iz mladosti.

Dr. Sepčić naglasio je tradiciju creskih pjesnika, bilo svjetovnih ili sakralne tematike, hrvatskih i venecijanskih dijalekata, a nabrojio je desetke autora od srednjeg vijeka do današnjih dana.

Rosaria Matovinović samouka je pjesnikinja, koja je upravo na svoj 73. rođendan prezentirala prvu knjigu pjesama. Od 2009. godine bilježi stihove koji su joj navirali u mislima te ih je u ovoj knjizi objedinila. S obzirom da se u njenoj obitelji govorilio i talijanski i "po domaći" a domaći je po majčinoj strani orlečki čakavski dok je po ocu creski čakavski cekavski - u knjizi se nalaze svi oblici koji se i inače pojavljuju u Cresu.

Knjigu je izdala Udruga umirovljenika Grada Cresa, korice je ilustrirao ak. slikar Matteo (Mate) Solis, a knjiga je tiskana uz potporu Grada Cresa, Županije Primorsko-goranske te Katedre čakavskog sabora Cres-Lošinj.

 

Joomla templates by a4joomla