Sjednica Katedre Čakavskog sabora Cres - Lošinj

Dana 8. studenog 2017. godine održana je redovna i izborna, a nakon ove i svečana sjednica skupštine Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj u palači Fritzi u Malom Lošinju.

Redovna i izborna sjednica je imala sljedeći dnevni red:

1.Izbor radnog predsjedništva

2. Izvješće predsjednika za rad Katedre u 2017. godini

3. Financijsko izvješće za 2017. i plan za 2018. godinu

4. Izbor jednog člana Upravnog odbora

 5. Prijedlog priznanja Katedre

 

 

ad 1) Za predsjednika Predsjedništva za današnju sjednicu predložen je i prihvaćen Đanino Sučić, a za članove Marta Fazlić i Julijano Sokolić. Zapisničar je bila Marijana Dlačić, a ovjerovitelji zapisnika Bojan Purić i Ljubomir Galjanić.

ad 2) i 3) iznosi predsjednik Julijano Sokolić kao i financijsko poslovanje u 2017. odnosno plan u 2018. Sve prihvaćeno jednoglasno.

ad 4) Umjesto dosadašnjeg tajnika od osnutka Katedre Bernarda Balona, koji je zamolio za razumijevanje s obzirom na preseljenje u Rijeku i neočekivane zdravstvene tegobe, predložena je i izabrana za novog člana UO prof. Marijana Dlačić, koja je ujedno i izabrana za novog tajnika udruge.

ad 5) Predloženo je od strane predsjednika i jednoglasno prihvaćeno 25 priznanja raznim ustanovama, udrugama i pojedincima koji su svojim doprinosom financijskim, višegodišnjom suradnjom i pohvalnim angažiranjem na programima sukladnim Katedrinim, pomogli da se unaprijedi briga o istraživanju, čuvanju i promicanju programa koji su zapisani u Statutu udruge. Priznanja će se dodijeliti na svečanoj sjednici.

Isti dan u 11.30 sati započela je radom svečana sjednica Katedre u povodu tridesete obljetnice osnutka i djelovanja. 

Akordima drevnog mijeha Dario Kučić iz Foklornog društva Studenac iz Nerezina poveo je sudionike u svečanost dugovječnog djelovanja Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj. 

Uvodnu riječ imala je novoizabrana tajnica Katedre prof. Marijana Dlačić: „Zadnji akordi mijeha svirača Darija Kučića iz Folklornog društva „Studenac“ iz Nerezina označili su početak svečane skupštine Katedre ČS Cres-Lošinj pod časnim pokroviteljstvom Grada Malog Lošinja. 

Okupili smo se da svečano i zajednički proslavimo želju, htijenje i upornost koji su obilježili trideset godina rada i djelovanja jedne udruge pod pokroviteljstvom i na zasadima ideja Čakavskog sabora koji je utemeljen u Žminju početkom 1970. godine. Njegov začetnik i utemeljitelj je književnik Zvane Črnja koji će reći jednom prilikom 1974. godine: „Čakavski sabor pokušava revalorizirati i reafirmirati tradicionalne i sadašnje kulturne vrijednosti Istre, da bi se taj dio naše zemlje stvaralački potvrdio u najširem krugu kulturnih prožimanja, tj. da bi se u konstituiranju novih društvenih i društveno-povijesnih odnosa pojavio kao stvaralački činilac, kao sudionik u izgradnji nove kulture, a ne kao prosti provincijski dodatak metropoli. U sklopu te ideje nalazi se i problem reafirmacije čakavske književne kulture, ali ne u smislu suprostavljanja čakavštine standardnom jeziku, nego kao opća potreba da se sagleda i ocijeni veliko kulturno bogatstvo što je u njoj sadržano te da se samim tim demistificira cjelokupni hrvatski kulturni problem. Rekao bih da je Čakavski sabor oblik kojim se u Istri oslobađaju autentične stvaralačke energije, i to ne na površini nego u dubinama života. To je i oblik buđenja samosvijesti u pučkim temeljima istarskog društva“. 

Na tim se idejama i odrednicama temeljilo osnivanje katedara Čakavskog sabora kao organizacijskog oblika djelovanja, pa Čakavski sabor dosad djeluje kao svojevrsna udruga svojih katedara.

Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj utemeljena je 31. listopada 1987. godine u hotelu PUNTA u Velom Lošinju. Upravo je završio znanstveni skup u čitaoničkom pokretu u jugoslavenskim zemljama koji je održan u povodu prvih sto godina od osnutka hrvatske čitaonice u Malom Lošinju. Na skupu je obznanjeno da je prva čitaonica na kvarnerskim otocima osnovana 1867. godine u Velom Lošinju, dakle dvadeset godina ranije od malološinjske, čime je postala najstarija čitaonica na Kvarnerskim otocima. 

Prva predsjednica Katedre bila je Margita Nikolić, a ostali članovi ondašnjeg predsjedništva su bili Bernard Balon, koji je bio tajnik i ujedno urednik Zavičajne biblioteke Katedre, te Rade Manzoni, Marija Rogić i Julijano Sokolić. Katedra je do danas imala samo dva predsjednika, Margitu Nikolić prvih dvadeset godina i Julijana Sokolića zadnjih deset. Sada su još članovi Upravnog odbora Marijana Dlačić, Marta Fazlić, Đanino Sučić i Flavia Zorović.“

Nakon ovog uvoda riječ je preuzeo predsjednik koji je ukratko iznio povijesni tijek djelovanja i trajanja na svojim zadacima Katedre u trideset godina, od osnutka 1987. godine pa dosad s nadom da će uskoro ugledati svjetlo dana i planirani spomen zbornik Katedre gdje će sve biti detaljnije izneseno uz prigodne ilustracije.

Po ovom priopćenju nastupila je pjesnikinja Avelina Damijanjević s izborom pjesama na podolskoj cekavici.

Uslijedio je najuzbudljiviji dio svečane skupštine kad je predsjednik Julijano Sokolić u ime Katedre predao zaslužena priznanja – ZAHVALNICE - onim ustanovama, udrugama i pojedincima koji su svojim doprinosom ujedno obogatili i djelovanje same Katedre na tragu zajedničkog programa očuvanja i promicanja otočne kulturne i povijesne baštine.

Potom je slijedio recital učenika Osnovne škole iz malog Lošinja na čakavskom idiomu. 

Pozdravnim riječima zaključili su današnji svečani skup gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako te predsjednica Društva Tramuntana iz Belog Agneza Host.

Po zaključku svečane sjednice skupštine Katedre Dario Kučić je mijehom pozvao sudionike na prigodni domjenak i druženje.      

 

Joomla templates by a4joomla