Predstavljena knjiga Život i znanost akademika Elsa Kuljanića

Foto: W. SalkovićU Malom Lošinju i Cresu predstavljena je knjiga Život i znanost Elsa Kuljanića, akademika i doktora tehničkih znanosti, svestrane ličnosti iznimno bogate i plodne karijere, ali i velikog zaljubljenika u svoj rodni kraj. "Ja sam otočanin koji je došao na svijet u Stivanu na otoku Cresu uoči Drugog svjetskog rata, 19. studenoga 1936. Dolazim u trenutku jednog od najturbulentnijih razdoblja čovječanstva, koje nije izmijenilo samo granice država već i ljude." U ovim dvjema rečenicama autor je sažeo ono što ga je odredilo i oblikovalo osobnost, bez čega ni njegova znanstvena karijera ne bi bila toliko plodonosna. A ljubav prema učenju začela se već u rodnom Stivanu gdje je pohađao prve četiri godine osnovne škole, da bi ostatak završio u Malom Lošinju u kojem je kasnije upisao trogodišnju srednju industrijsku školu metalskog smjera. Školovanje je nastavio u Srednjoj tehničkoj školi u Rijeci, a zatim na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1962. godine. Prvo zaposlenje dobio je na Institutu za alatne strojeve u Zagrebu, no ubrzo je otišao na sveučilište u Cincinnatiju u SAD-u gdje je predavao predmet Rezanje metala. Tamo je 1972. godine doktorirao iz područja proizvodnog strojarstva i obrade materijala odvajanjem čestica.

U narednim godinama vratio se u tadašnju Jugoslaviju, dobivši mjesto profesora na Tehničkom fakultetu u Rijeci kojeg je kasnije bio i dekan, a nakon osamostaljenja Hrvatske, od 1991. do 1993., i rektor riječkog sveučilišta. Predavao je i na fakultetu u Udinama, a od 2009. godine je u mirovini. Godine 1997. postao je redoviti član HAZU, a 2011. promoviran je u status profesora emeritusa na riječkom sveučilištu te je iste godine dobio Državnu nagradu za znanost za životno djelo. Ove godine nagradu za životno djelo dodijelila mu je i Primorsko-goranska županija, a Grad Mali Lošinj proglasio ga je svojim počasnim građaninom.

Iz bogate karijere, Elso Kuljanić posebno je istaknuo svoju inicijativu za stvaranje sveučilišnog kampusa u Rijeci na mjestu tada još uvijek aktivne vojarne na Trsatu, što je kasnije i ostvareno. Upravo je kao profesor, dekan i rektor Kuljanić svoju karijeru posvetio mladeži te je, kako je u naglasio u predgovoru, knjigu napisao prvenstveno kao poticaj mladim znanstvenicima i pouku budućim naraštajima. Uz uspomene iz privatnog i znanstvenog života, knjiga je oplemenjena autorovom dijalektalnom poezijom i fotografijama iz obiteljskog albuma. Prvo predstavljanje održano je na Sveučilištu u Rijeci koje je i izdavač knjige, a drugo u Zagrebu u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U Malom Lošinju knjiga je predstavljena 30. rujna u Muzeju Apoksiomena, a u Cresu 28. listopada u prostorijama Zajednice Talijana. Na oba predstavljanja uz autora su govorili urednica knjige i glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci Elvira Marinković Škomrlj  te dr. sc. Julijano Sokolić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj. U Malom Lošinju pozdravnu riječ uputila je gradonačelnica Ana Kučić, a u Cresu to su učinili gradonačelnik Kristijan Jurjako i domaćin, predsjednik Zajednice Talijana Daniele Surdić. 

 

Joomla templates by a4joomla