Izašao Otočki ljetopis Cres - Lošinj 17

U utorak 12. studenog predstavljen je 17. broj Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj, ujedno i 5. ljetopis posvećen pomorstvu Lošinja i Cresa. Posljednji broj jednake tematike izdan je 2005. godine i od te se godine nastavlja kronika Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj koja je, uz Katedru Čakavskog-sabora Cres-Lošinj, nakladnik ovog izdanja. U skladu s time, polovica od 421 stranice ljetopisa posvećena  je radu i aktivnostima pomorskog, ali i ostalih usmjerenja srednje škole. Uz detaljno opisane nastavne aktivnosti i popis diplomanata po zanimanjima od 2006. do 2018. godine, tu su i prilozi za povijest pomorskog školstva među kojima vrijedan doprinos predstavljaju učenički radovi na tu temu. Drugi dio ljetopisa obuhvaćaju raznovrsni članci koji su podijeljeni u nekoliko cjelina: Povijest pomorstva, Ostale teme (pomorske tematike, poput sportskog jedrenja), Smiron leti uspomena (o preminulim zaslužnim pojedincima), Osvrti i prikazi te Bibliografija. U stvaranju ovog ljetopisa sudjelovalo je 46 autora raznih struka i zanimanja, što svjedoči o sveobuhvatnom i interdisciplinarnom pristupu pomorstvu te na taj način zbornik sam po sebi postaje dokument vremena.

Glavni urednik Julijano Sokolić ovim se brojem oprostio od dugogodišnjeg uređivanja ljetopisa koje je započeo 1980. godine s Otočkim ljetopisom Cres-Lošinj 3, ujedno i 1. brojem Pomorstva Lošinja i Cresa. No, za nadati se da će netko preuzeti njegovu uredničku palicu jer, kao što je uredništvo navelo u predgovoru, „Ljetopis bilježi i čuva promjene i uspomene kao zalog cjelovitoj povijesti pomorstva na ovim prostorima, jer knjiga ostaje svjedočeći trajno i razmjerno o životu, njegovu hodu kroz vjekove o Lošinju i Cresu i pripadajućim im otocima. Zato treba stalno, a najbolje kad bi financijski uvjeti dozvoljavali i redovno, u pravilnim razmacima, objavljivati nepobitnu istinu upravo o tom otočnom življenju, njegovom trajanju i perspektivama.“

Uz Sokolića uredništvo čine Jelena Bralić, Aldina Burić, Mirjana Čović, Lidija Kosmos i Kata Marković iz Srednje škole Ambroza Haračića. Grafički urednik je Tomislav Skočilić, a tisak je izvršila Tiskara Grafika Helvetica d. o. o. iz Rijeke. Izdanje su financijski podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Cres, Grad Mali Lošinj i Jadranka d. d. iz Malog Lošinja. Zbornik su u predvorju srednje škole predstavili članovi uredništva Jelena Bralić, Aldina Burić, Mirjana Čović, Lidija Kosmos i Julijano Sokolić, a u pauzama su učenice Brigita Sorić i Sara Maljić izvele glazbene brojeve.

 

 

Joomla templates by a4joomla