Čilinbeči - dašak novljanskog kraja iz pera Davida Kabalina

Foto: M. KabalinKatedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj još se jednom pridružila slavljenju čakavske besede, ovaj put predstavljanjem knjige poezije pjesnika iz susjednog nakraja, Novog Vinodolskog. U srijedu, 4. ožujka, u gradskoj knjižnici u Malom Lošinju predstavljene su "Čilinbeči" Davida Kabalina Vinodolskog (1918. - 2012.) koji je svojim pjesmama obilježio razdoblje novije čakavske poezije. Čilinbeči na novljanskom dijalektu označavaju višebojne krhotine keramike i stakla koje se pronalaze na plažama, a za pjesnika one su metafora specifičnog pogleda na svijet. Knjiga predstavlja izbor od 207 Kabalinovih pjesama pisanih na čakavskom, osim pjesme "Mornarska" koja je na standardnom hrvatskom jeziku i mnogima je poznata kao uvodna pjesma Pomorske  večeri koja se desetljećima emitira ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskog radija i na regionalnim radio-postajama. U knjizi  je i rječnik manje poznatih novljanskih riječi i izraza.

Večer je započela izvedbom Daria Kučića na mijehu, što je s oduševljenjem pozdravio Vanja Kabalin, Davidov sin i jedan od predstavljača knjige, ističući da je njegov otac volio narodnu glazbu kao izraz tradicionalne kulture, ujedno istaknuvši da je njegov otac bio vrlo vezan uz obitelj, ali i uz more. Na predstavljanju je govorio i priređivač knjige prof. dr. Milorad Stojević koji je Kabalina okarakterizirao kao jednog od najznačajnijih protagonista novije čakavske poezije, uz Ljubu Pavešića i Zorana Kompanjeta s kojima je činio tzv. riječki čakavski trolist (stariji čakavski trolist činili su Mate Balota, Drago Gervais i Zvane Črnja). Kabalina smatra jednim od ponajboljih nastavljača tradicije novljanskog književnog stvaralaštva koja počinje s Ivanom Mažuranićem u prvoj polovici 19. stoljeća, no iako je svoju inspiraciju crpio iz rodnog zavičaja, Kabalin se isticao univerzalnošću izraza, čime se razlikovao od druge dvojice iz trolista. 

Na predstavljanju je govorio i Franjo Butorac iz Naklade "Kvarner" koja je suizdavač, uz Katedru Čakavskog sabora "Novljansko kolo" i Ustanovu "Ivan Matetić Ronjgov". Butorac se prisjetio suradnje s otočnim kulturnim djelatnicima, između ostalog i predstavljanja knjige Besedar Bejske Tramuntane Nikole Velčića koja je 2003. godine izdana u sunakladništvu Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj i riječke izdavačke kuće Adamić. Navedenu knjigu apostrofirala je i predsjednica KČS Cres-Lošinj, Olivela Franko, navevši ju kao primjer brige za čakavski idiom u svim njegovim lokalnim varijacijama, što je jedna od glavnih zadaća Čakavskog sabora.

Predstavljanje je moderirao dr. sc. Julijano Sokolić, a večer su recitacijama Kabalinovih pjesama upotpunile Nika Valendžić i Petra Lekić iz osnovnoškolske grupe "Mali čakavci" koju vodi Barbara Karčić-Pozerina, a kao iznenađenje nastupila je učenica 3. razreda, Maša Mihailović.

 

 

Joomla templates by a4joomla