Održana izborna skupština Katedre

Financijska kriza koči rad Katedre

MALI LOŠINJ (13. prosinca) - U otežanim uvjetima zbog vrlo skromnih financijskih sredstava, svoj plan rada nastoji ostvariti Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, rečeno je na skupštini ove udruge, održanoj u maloj dvorani zgrade kina "Vladimir Nazor", uz tridesetak prisutnih.

O radu u proteklom četverogodišnjem mandatu govorio je predsjednik Julijano Sokolić, izdvojivši objavljivanje "Zavičajnog kalendara cresko-lošinjskog otočja", 15. sveska Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj, 2008. godine, kao najznačajniji događaj u izdavačkoj djelatnosti Katedre. Sufinancirani su "Zapisi s otoka Cresa krajem 19. i početkom 20. stoljeća" i "Botanička putovanja D. Hirca po otoku Cresu 1903.-1913." urednika Pina Tuftana, zatim "Tradicijsko ovčarstvo otoka Cresa" Marine Jurkota Rebrović, te katalozi izložbi Lošinjskog muzeja; "Narodne nošnje lošinjskog otočja" i "Punta Križa". Također je sufinancirano drugo izdanje 12. knjige Zavičajne biblioteke Katedre, "Kvarnerski otočni lucidar" Milana Rakovca, koje bi uskoro trebalo biti objavljeno.
Ostvarena je suradnja s "Stone Centrom" iz Garmožja, Društvom "Tramuntana" iz Belog, Društvom "Bratohna" iz Valuna, te Zavičajnim i dobrotvornim društvom "Sv. Frane" iz Nerezina.
Financijsko izvješće i plan za 2012. godinu podnio je tajnik Bernard Balon, a član predsjedništva Đanino Sučić naglasio je da je Katedra otvorila stranice na internetu, te grupu na Facebooku, što bi trebalo olakšati kontakt iseljenih otočana s matičnom sredinom. U nedostatku financija, razmatra se da pripovijest "Liepa Mare" Ante Tentora iz 1881. godine bude objavljena na internetu, a tiska kada "dođu bolji dani".
U raspravi su još sudjelovali Doris Vešković iz Društva "Sv. Frane", koja je govorila o obradi rukopisa Onorata Bonića o nerezinskom leksiku, zatim Franko Kučić iz Društva "Puntari" koje izdaje "Puntarski fuoj", te Zrinka Ettinger Starčić i Tomislav Gospodnetić.

Bez većih promjena u vodstvu

Kako je mandat vodstvu Katedre istekao, izabrano je novo čelništvo, u kojemu nema većih promjena. I dalje će članovi Predsjedništva biti Julijano Sokolić (predsjednik), Bernard Balon (tajnik), Đanino Sučić i Marta Fazlić, dok je umjesto Margite Nikolić izabrana Flavia Zorović. U Nadzorni odbor izabrani su Ljubo Galjanić, Roberto Polonio i Barbara Karčić-Pozerina.
Novi-stari predsjednik Sokolić izrazio je nadu da će rekonstrukcijom Gradske knjižnice, Katedra ponovno dobiti svoj prostor. Naime, knjižni fond privremeno je pohranjen u prostoriji "Vodovoda i čistoće". Tajnik Balon upozorio je na zabrinjavajuće financijsko stanje, odnosno na teškoće pri dobivanju sredstava iz gradskog proračuna.
Uoči službenog dijela skupštine, recitacijama na otočnoj čakavici predstavile su se učenice Osnovne škole Marija Martinolića; Emma Maljić, Ida Perković, Stina Jurkota Rebrović i Dorotea Francisković, uz stručno vodstvo prof. Barbare Karčić-Pozerina.

B. PURIĆ
(Otočki vjesnik, 23.12.2011.)

Joomla templates by a4joomla