Povijest

Katedra Cres-Lošinj utemeljena je 31. listopada 1987. godine u Velom Lošinju na poticaj Skupštine općine Cres-Lošinj.

Aktu osnivanju prisustvovao je predsjednik Čakavskog sabora dr.sc. Veseljko Velčić.

Prvom predsjednicom je izabrana prof. Margareta – Margita Nikolić, koja je bila i na čelu Predsjedništva od pet članova. Ostali članovi bili su Bernard Balon, tajnik i urednik Zavičajne biblioteke, Rade Manzoni, Marija Rogić i Julijano Sokolić.

Naša Katedra je po teritoriju kojeg „pokriva“ najveća u Saboru. Tu spadaju otoci Cres, Lošinj, Ilovik, Susak, Unije, Vele i Male Srakane, sa preko 500 četvornih kilometara. Doduše, slabo nastanjena (prema popisu od 2011. – ukupno 10.848 stanovnika ) i s velikim migracijama stanovnika. 

Katedra je obavila veliki dio svojih aktivnosti upravo na području proučavanja, očuvanja  i prezentacije otočne kulturne baštine, te je osnovala Zavičajnu biblioteku za objavljivanje knjiga vezanih za otoke i njihovo kulturno stvaralaštvo. Svojim nekad i skromnim financijskim sredstvima pomagala je u nakladi izdanja sličnih udruga kao što su:

Društvo Tramuntana iz Belog,

Društvo Bratohna iz Valuna,

Duštvo Grbin iz Lubenica na o. Cresu, te

Društvo sv. Frane u Nerezinama na o. Lošinju.

Održane su brojne prezentacije raznih djela, održane komemoracije i postavljena spomene obilježja, održana druženja i suradnja s drugim katedrama (Pula, Ronjgi, Mošćenička Draga…) i dr.

Na izbornoj skupštini Katedre 2007. godine predsjednik je postao mr. sc. Julijano Sokolić, a u Predsjedništvo su izabrani, osim starih članova Balona i Nikolić, novi, prof. Marta Fazlić i Đanino Sučić, dipl. oec. iz Cresa.

 

Joomla templates by a4joomla