Predstavljanje dviju knjiga iz Zavičajne biblioteke

Urednik Zavičajne biblioteke Bernard Balon (foto: B. Purić)

Krajem listopada Katedra Čakavskog sabora Cres - Lošinj predstavila je dvije svoje publikacije: zbornik 30 godina Katedre  Čakavskog sabora Cres - Lošinj te pripovijetku creskog pisca Ante Tentora, Lijepa Mare. O zborniku, ujedno i o radu  Katedre, govorio je njen predsjednik Julijano Sokolić. Spominjući početke djelovanja, osvrnuo se na sam čin ustanovljenja  Katedre 31. listopada 1987. godine u hotelu Punta u Velom Lošinju gdje je, povodom 100. obljetnice od osnutka Hrvatske  čitaonice u Malom Lošinju, održan znanstveni skup Čitaonički pokret u jugoslavenskim zemljama u XIX. stoljeću. Osvrnuo  se i na dvojicu zaslužnih kulturnih djelatnika: Branka Fučića koji je, među ostalim, uredio Glagoljski lapidarij u Valunu te  Andre Vida Mihičića (Beli, 1896. - Mali Lošinj, 1992.), povjesničara umjetnosti i pjesnika čije je dvije zbirke poezije izdala  Katedra, a koji je tadašnjoj Općini Cres-Lošinj poklonio svoju vrijednu zbirku umjetnina, sada izloženu u palači Fritzi  Lošinjskog muzeja. Od publikacija Sokolić je istaknuo dvije koje se svojim značajem izdvajaju od ostalih: Muku Gospodina  našega Isukarsta  koju je Franić Vodarić napisao krajem 17./početkom 18. stoljeća te Besedar Bejske Tramuntane Nikole  Velčića. Posebno su spomenute udruge, kolektivni članovi Katedre: Društvo za istraživanje i čuvanje povijesne i kulturne baštine "Tramuntana" u Belom, Zavičajno društvo "Bratohna" u Valunu, Zavičajno društvo "Puntari" u Punti Križa te  Zavičajno i dobrotvorno društvo "sv. Frane" Nerezine - New York 1898 u Nerezinama.

 O pripovijetci Lijepa Mare govorio je urednik knjige, ujedno i urednik Zavičajne biblioteke, Bernard Balon. U svojem govoru osvrnuo se na životni put Ante Tentora (Cres, 1860. - Pula, 1910.) u kontekstu ondašnjega vremena, ali i na njegovo književno stvaralaštvo. Iako po struci pravnik, za svojeg kratkog životnog vijeka napisao je tri romana te nekoliko priča, pripovijedaka, feljtona, putopisa i sl. Pisao je hrvatskim književnim jezikom te je uveo zapadnu Istru na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u hrvatsku književnost. Lijepa Mare prvi je put objavljena 1881. u almanahu Hrvatska kojeg je uređivao August Harambašić, a Katedra je ovo djelo prvi put tiskala kao samostalno izdanje. Iako okosnicu priče čini ljubavni zaplet s izmišljenim likovima, pripovijetka je inspirirana istinitim događajima koji su se odvijali u Cresu nakon pada Mletačke Republike 1797. godine, kada se creski puk pobunio protiv venecijanske vlastele.

Predstavljanje je održano dvije večeri zaredom: 30. listopada u dvorani Osnovne škole Frane Petrića u Cresu te 31. listopada, na datum osnutka KČŠ Cres-Lošinj, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju.  Cresko predstavljanje je izvedbama creskih narodnih pjesma uveličala ženska klapa Teha, a malološinjsku je večer klapskim pjesmama obogatila muška klapa Čikat. Program je vodila tajnica Katedre Marijana Dlačić.

 

Joomla templates by a4joomla