Večer za Balotu

Olivela Franko, Julijano Sokolić i Marijana Dlačić (foto: B. Purić)

Večer za Balotu naziv je prigodnog programa kojim je Katedra Čakavskog sabora Cres – Lošinj obilježila 120. obljetnicu rođenja i 55. godišnjicu smrti ekonomista, sveučilišnog profesora, novinara i književnika Mije Mirkovića – Mate Balote.

Mijo Mirković, poznatiji kao Mate Balota, rođen je u Raklju 28. rujna 1898., a umro je u Zagrebu 17. veljače 1963. godine. U Pazinu je započeo gimnazijsko obrazovanje koje je završio u Moravskoj, kamo je evakuiran s obitelji tijekom Prvog svjetskog rata. Studirao je u Zagrebu, Beogradu, Berlinu i Frankfurtu na Majni, gdje je 1923. i doktorirao disertacijom iz ekonomije. Budući da je u međuratnom razdoblju njegova rodna Istra pripala Italiji, svoj je radni vijek započeo u tadašnjoj Kraljevini SHS (kasnije Kraljevini Jugoslaviji), prvo na pravnome fakultetu u Subotici, a kasnije na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Beogradu. Od 1957. godine pa do smrti bio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je velik broj knjiga i članaka iz područja ekonomije, pri čemu je pisao i o gospodarstvu cresko-lošinjskog otočja.

Svršetkom Drugog svjetskog rata sudjelovao je na Pariškoj mirovnoj konferenciji na kojoj je Istra s cresko-lošinjskim otočjem pripojena Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji. Godine 1947. primljen je u Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti. U svojstvu glavnog tajnika Akademije potaknuo je multidisciplinarna istraživanja otoka Suska i njegovog stanovništva koja su objedinjena u opsežnoj monografiji Otok Susak, izdanoj 1957. godine. Veliki rodoljub, Mijo Mirković rodnoj je Istri posvetio svoje književno stvaralaštvo, objavljujući pod pseudonimom Mate Balota. Najznačajniji je čakavski pjesnik sredine 20. stoljeća, a 1938. godine objavio je zbirku pjesama Dragi kamen koja je postala kultnom knjigom istarske poezije. Pokopan je u rodnom Raklju, gdje se njemu u čast od 1968. godine održava znanstveni skup Susreti na dragom kamenu.

Večer posvećena Baloti upriličena je 12. prosinca u gradskoj knjižnici u Malom Lošinju, na datum kada je 1917. godine u Hrvatskom listu Balota objavio svoj prvi članak, pod nazivom Bijeda u Istri. Program je vodio predsjednik Katedre Julijano Sokolić koji je govorio o njegovom životnom putu, a sudjelovala je i Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj. Balotine pjesme na čakavici recitirale su ravnateljica škole Olivela Franko te učenice Ana Vuljan, Nika Valendžić i Petra Lekić koje je pripremila Barbara Karčić-Pozerina. Tajnica Katedre Marijana Dlačić čitala je odabrane tekstove o lošinjskom otočju. U gradskoj knjižnici priređena je i izložba Balotinih književnih i publicističkih izdanja. 

 

Joomla templates by a4joomla