Sjećanje na Petra Strčića

Petar Strčić (foto: B. Purić)nedjelju 23. lipnja 2019. Rijeci je u 83. godini života umro akademik Petar Strčićistaknuti povjesničar i arhivist, redoviti član Hrvatske akademije znanosti umjetnosti. Strčić se rodio u Krasu na otoku Krku 24. kolovoza 1936. godine, gdje je sahranjen 27. lipnja 2019. godine. 

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je povijest 1961. i doktorirao 1991. godine. Od 1961. do 1978. g. radio je u Sjevernojadranskom institutu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a od 1978. do 1990. bio je ravnatelj Arhiva Hrvatske, te od 1990. do 2005. upravitelj Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelovao je i kao profesor na fakultetima u Zagrebu, Rijeci i Puli. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za društvene znanosti, izabran je 2000. godine, a od 2008. bio je voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. 

Kao povjesničar akademik Strčić uglavnom se bavio poviješću zapadnog dijela Hrvatske, posebno hrvatskim narodnim preporodom u Istri i na kvarnerskim otocima i razdobljem između dva svjetska rata. O temama iz tih područja kao autor i suautor objavio je tridesetak knjiga i brojne članke. 

 Napisao je i objavio brojne priloge o povijesti cresko-lošinjskog otočja. Posebno treba  istaknuti opširnu studiju o povijesti otoka Cresa do 1947. godine objavljenu u spomen knjizi “Stotinu godina hrvatske škole u Cresu 1907. – 2007.”  Studija ima 80 tiskanih stranica, pa je tim povodom napisao: “O otoku Cresu u Hrvatskoj i inozemstvu sačuvana je bogata arhivska građa, a opsežnija je i literatura, na više jezika. Ovaj je prilog rezultat autorovih starih i novih istražiavanja, uvid u najnovije rezultate znanosti i struke, s rezultatima istraživanja i prouča-vanja, analizama i interpretacijama, stajalištima i mišljenjima; pridana je pažnja nekim povijesnim komponentama u događanjima, te životu i djelovanju ličnosti koje do sada nisu isticane, spominjane ili, pak, jesu, također na koristan način, ali s drukčijim rezultatima. Nadamo se da će ovaj prilog za sintezu povijesti otoka Cresa do 1947,  prijelomne godine u njegovoj povijesti općenito, korisno poslužiti i za konačno pisanje opsežnije povijesti kojom je veoma bogat taj otok na hrvatskome dijelu Jadranskoga mora.”

Akademik Petar Strčić je bio među osnivačima Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj 1987. godine, a predsjednikom Čakavskog sabora bio je od 1990. do 1992. godine.

Sačuvati ćemo ga u trajnoj uspomeni.  

 

Joomla templates by a4joomla