Nova knjiga Zavičajne biblioteke

U svibnju mjesecu 2019. godine izašla je iz tiska dvojezična knjiga  u ediciji Zavičajna biblioteka Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj pod rednim brojem 15. Autor je profesor talijanskog jezika i književnosti Francesco Pinelli, rođen 1907. u mjestu Castel d'Ario kod Mantove, gdje je i preminuo 1985. godine. 

Čovjek s dva fakulteta, erudit, intelektualac koji je govorio više stranih jezika, a vladao latinskim i starogrčkim, došao je u sukob s ondašnjim režimom pa je 1938. godine premiješten iz Pomorske škole u Veneciji u Pomorsku školu u Mali Lošinj. Imao je tridesetjednu godinu kada se našao u otočnom okruženju nepoznatih ljudi i običaja, pa je nastojao upoznati način življenja, način govorenja i ponašanja ondašnjih Lošinjana. Stoga kada se vratio u rodni kraj 1943. godine tiskao je u Bolonji neveliku knjižicu „Lussinpiccolo“ gdje je opisao svoje impresije o Lošinju i njegovim žiteljima, a posvetio je svoje djelo učenicima lošinjske Nautike. Ujedno je ilustrirao svoju knjigu ondašnjim gradskim vedutama Malog Lošinja, pa time ovo djelo postaje i svojevrsni dokument jednog stanja i vremena.

Knjigu je s talijanskog jezika preveo Roman Karlović iz Rijeke, a uredio Bernard Balon, glavni i odgovorni urednik Zavičajne biblioteke od početka. Grafička priprema i tisak realizirani su u Grafica Helvetica d.o.o. u Rijeci. 

Joomla templates by a4joomla