Otočki ljetopis Cres - Lošinj br. 16

Nakon pauze od desetak godina izašao je novi broj Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj broj 16 u kojem je objavljeno djelo mlade znanstvenice otočne povijesti Giovanne Jerolimić: Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti.

Radi se o proširenom diplomskom radu kojeg je Jerolimić obranila na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2017. godine, a govori o turbulentnom razdoblju naših otoka nakon propasti Serenissime pa do dolaska pod austrijsku vlast 1815. godine. Na preporuku njenog mentora profesora dr. sc. Slavena Bertoše, edicija Otočki ljetopis je prihvatila rukopis koji je dopunjen novim podacima te je početkom srpnja 2019. izašla iz tiska knjiga od 132 stranice, lijepo ukoričena, sa zaklopkama koje sadrže autoričin životopis  i popis svih dosad tiskanih Otočkih ljetopisa Cres-Lošinj. 

Predstavljanje knjige održano je 15. srpnja na ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju pred velikim brojem štovatelja otočnih zavičajnih izdanja. Tom prilikom doputovali su i recenzenti knjige, doktori povijesnih znanosti Marko Jelenić iz Kanfanara, Josip Celić iz Zadra i prof. Slaven Bertoša iz Pule, koji su ovo izdanje na najbolji mogući način predstavili lošinjskoj publici.  

Ova knjiga trebala bi biti i poticaj mladoj znanstvenici da ustraje na ozbiljnim istraživanjima otočne povijesti i kulture. Knjigu je uredio dr. sc. Julijano Sokolić, a tehničko oblikovanje, grafičku pripremu i tisak izvršilo Grafica Helvetica d.o.o. iz Rijeke.

Joomla templates by a4joomla