Katedra dobila novu predsjednicu

Nova predsjednica O. Franko i dosadašnji predsjednik J. Sokolić (foto: B. Purić)U srijedu, 22. siječnja 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj održana je redovna i izborna skupština Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj na kojoj je izabrana nova predsjednica, Olivela Franko.

Sjednica je započela minutom šutnje za nedavno preminule članove, Mariju Rogić i Roberta Polonija, te za preminule suradnike Katedre, Petra Strčića i Dušana Prašelja, a nastavila se izvještajem o radu u proteklom mandatu predsjednika Julijana Sokolića (2015.-2019.) i financijskim izvještajem za 2019. godinu. U tom razdoblju u nakladništvu Katedre izdani su 13., 14. i 15. broj Zavičajne biblioteke te 16. broj Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj. U sunakladništvu ili financijskom potporom Katedre izdano je 12 knjiga, među njima 17. broj Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj. Održane su prigodne večeri u sjećanje na Niku Pinčića i Miju Mirkovića (Matu Balotu) te su ostvarene suradnje s drugim Katedrama Čakavskog sabora i središnjicom u Žminju, zavičajnim društvima Tramuntana iz Belog, Bratohna iz Valuna, Društva Puntari iz Punte Križa te s Društvom sv. Frane iz Nerezina, kao i s Osnovnom školom Marija Martinolića u Malom Lošinju. Katedra je za dugogodišnju suradnju dobila priznanje od Ruralne otočne grupe - Muzej ovčarstva. Grad Mali Lošinj Katedri je povodom Dana Grada 2017. godine dodijelio godišnje priznanje, a Grad Cres joj je istim povodom 2018. godine dodijelio priznanje Pro Insula. U studenom 2017. godine Katedra je svečanom sjednicom obilježila 30 godina od svojeg osnutka. 

U nastavku sjednice izmijenjen je članak 24 Statuta udruge, kojim je Upravni odbor s dosadašnjih 5 proširen na 7 članova. Za nove članice Upravnog odbora izabrane su Iva Stambolija i Olivela Franko koja je ujedno izabrana i za novu predsjednicu Katedre, dok je dosadašnji predsjednik Julijano Sokolić ostao član Upravnog odbora. Novoizabrana predsjednica, Olivela Franko, potom je izložila plan rada i financijski program Katedre za 2020. godinu. Za ovu godinu predviđen je tisak 16. knjige Zavičajne biblioteke, odnosno doktorske disertacije  Mate Tentora, Čakavsko narječje grada Cresa, koja je obranjena na bečkom sveučilištu 1907. godine. U nastajanju je i rječnik nerezinskog govora, a za proljeće je predviđeno predstavljanje pjesničke zbirke Čilinbeči Davida Kabalina Vinodolskog, tiskane povodom 100. obljetnice autorovog rođenja. Predsjednica je također naglasila važnost daljnje suradnje i njegovanje odnosa s otočnim zavičajnim udrugama te sa iseljeništvom.

Naposljetku su skupštinu pozdravile gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i prva predsjednica Katedre Margita Nikolić. Dosadašnji predsjednik Julijano Sokolić zahvalio je na dosadašnjoj suradnji, a svojim nasljednicima poručio je da čuvaju čakavski govor, ali i običaje, izrazivši želju da svako mjesto na otočju ima vlastiti etnografski kutak. Na kraju sjednice je Flavia Zorović u ime Katedre Julijanu Sokoliću poklonila plaketu u znak zahvalnosti za sveukupni angažman u udruzi od njena osnutka 1987. godine. Na plaketi su na nerezinskom dijalektu zapisane Sokolićeve vlastite riječi koje sažimaju njegovu životnu filozofiju, primjenjivu na sve ljude i sva vremena: Neka sajeno obrodi, neka se jubavi dogode, neka mir prevzame uov svijet i neka mijeh zasviri. Na zdruavje!

 

Joomla templates by a4joomla